Vastgoed verduurzamen, hoe doe je dat?

Vastgoed verduurzamen, hoe doe je dat?

Je kunt er als [timed_link link=”https://www.curovastgoed.nl/” days=”1″ keyword=”vastgoedbeheerder”] niet meer omheen: duurzaam ondernemen is here to stay. Ook vanuit overheden worden er steeds meer eisen gesteld aan ondernemers en diverse subsidies beschikbaar gesteld om vastgoed en processen te verduurzamen. Zelfs op de beurs is een trend waarneembaar waarbij steeds meer investeerders uitsluitend investeren in duurzaam vastgoed.

De voordelen van duurzaam vastgoedbeheer

Je wil waarschijnlijk zelf ook bijdragen aan een betere wereld voor jezelf en de generaties die na jou komen. Niet alleen de planeet is overigens geholpen doordat jij duurzamer gaat ondernemen. Vaak is duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen onderaan de streep ook kostenbesparend, zodat jij meer winst overhoudt van de omzet uit je bedrijf. Maar hoe en waar moet je beginnen met het verduurzamen van jouw bedrijf? In dit artikel lees je vijf praktische tips, zodat jij vandaag nog maatschappelijk verantwoord kunt gaan ondernemen.

  1. Energie besparen

Je kunt er eigenlijk niet omheen wanneer je jouw bedrijf gaat verduurzamen: het besparen van energie. Neem hierbij eens het gebruik van verwarming en verlichting in je bedrijfspand onder de loep: wellicht staat er vaker verlichting aan dan nodig is en kun je dit oplossen door gebruik te maken van bewegingssensoren die de verlichting activeren. Ook kun je een tijdslot op je verwarming installeren, zodat de verwarming ’s winters niet ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat staat te loeien. Je kunt je medewerkers ook vragen hier een actieve bijdrage aan te leveren, door hun elektronische apparatuur (zoals laptops, pc’s, telefoons, etc.) ’s avonds bij vertrek goed uit te schakelen. Tegenwoordig gaan veel apparaten automatisch over op sluimerstand. Hierdoor verbruiken de apparaten ook ’s avonds nog veel energie, terwijl de medewerker die het apparaat gebruikt al lang vertrokken is!

2. Energie opwekken

Niet alleen kun je met vastgoed gemakkelijk energie besparen, ook het opwekken van energie behoort tot de mogelijkheden. Wanneer je hiervoor kiest zal je energierekening niet alleen lager uitvallen, maar ben je ook nog eens hartstikke verantwoord bezig! Een goede manier waarop je energie kunt opwekken met jouw bedrijf is door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het pand. Op de zonnepanelen behaal je gemiddeld binnen zo’n zes tot acht jaar rendement op je investering. Wanneer je voor deze investering gebruikmaakt van tegemoetkomingen (Energie-investeringsaftrek of EIA) oen belastingaftrekmogelijkheden (BTW-aftrek op zonnepanelen) die de overheid aanbiedt, kun je dit nog sneller terugverdienen!

3. Thuiswerken stimuleren

Meer werknemers op kantoor betekent een hoger energieverbruik, meer gebruik van water, kantoorartikelen, papier, koffie, et cetera. Gedurende de corona periode hebben veel werknemers kunnen proeven aan het thuiswerken. Uit onderzoek van Randstad blijkt dat zo’n 55 tot 70% van de thuiswerkers positieve ervaringen heeft met thuiswerken. Verder blijkt uit dit onderzoek dat zo’n 40 tot 60% van de werknemers die in de afgelopen periode thuis heeft gewerkt, dit ook graag in de toekomst (gedeeltelijk) zou willen voortzetten. Als werkgever is het zaak hierop in te spelen en de werknemers dit aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken met je medewerkers dat zij een nader overeen te komen aantal dagen op kantoor werken en dat zij de overige dagen thuis kunnen werken, wanneer zij dit willen. Eventueel thuiswerken kun je verder stimuleren door een budget beschikbaar te stellen voor het inrichten van de thuiswerkplek, een kleine thuiswerkvergoeding, et cetera. Zo is dit zowel voor jou als werkgever als voor je medewerker een win-win situatie.

4. Elektrisch rijden stimuleren

Bied je jouw medewerkers zakelijke lease-auto’s aan? Dan kan het een goede keuze zijn om hen de mogelijkheid te verschaffen om (deels) elektrisch te gaan rijden. Zorg er wel voor dat er een laadpaal op het kantoor of de werklocatie beschikbaar is voor de medewerkers die van deze mogelijkheid gebruik gaan maken. Wanneer je medewerkers zakelijk elektrisch gaan rijden, stoten zij gemiddeld zo’n 8 tot wel 35 ton minder CO2 uit per jaar .

5. Het plaatsen van planten op kantoor

Een relatief onbekende manier om energie te besparen op kantoor is het plaatsen van planten in de kantoorruimten. Deze planten zorgen er namelijk voor dat de temperatuur en het zuurstofgehalte op kantoor op een natuurlijke wijze gereguleerd worden, waardoor je minder gebruik hoeft te maken van de airconditioning en luchtverversing. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het plaatsen van planten in kantoorruimtes een positief effect heeft op de productiviteit van de medewerkers. Dit kan zelfs zorgen tot een toename in de productiviteit van wel 15%!

Over de auteur

Darryl Fleming administrator

Geef een reactie